Blog

Úvod Blog

Vietnamské pokrmy jsou kombinací rozmanitých druhů zeleniny, bylin a masa. Cílem kuchařů je zachování co nejčerstvější a přírodní chuti jídel. Vietnamská kuchyně je považována za velmi zdravou. Níže si rozebereme její hlavní ingredience.


Rýže (gạo), je základní surovinou. Používá se nejčastěji rýže jasmínová a lepkavá (gạo nếp). Dále se z rýže vyrábí rýžová mouka (bột gạo) a rýžové nudle (bún, phở). Rýžová mouka je přirozeně bezlepková a bohatá na vitamin B6 a hořčík.


Tapiokový škrob (bột năng), vyrábí se z kořene manioku, tropické škrobnaté plodiny původem z Amazonie. Po rýži a kukuřici je nejdůležitějším zdrojem výživy v tropech. Tapiokový škrob je bezlepkový, používá se k zahuštění pokrmů, polévek, k přípravě dezertů.


Rybí omáčka (nước mắm), je ve vietnamské kuchyni velmi podstatné duchocovadlo. Její chuť je slaná a zároveň sladká. Vyrábí se několik měsíců kvašením ančoviček a soli v dřevěných barelech.


Kokosové mléko (nước cốt dừa), rostlinné mléko, vyrobené z dužiny kokosového ořechu. Kromě dezertů se přidává také do omáček a polévek, které zjemní a lehce zahustí. Je zdrojem vápníku, hořčíku a v menší míře obsahuje i železo a vitamin C.


Krevetová pasta (mắm tôm), tradiční vietnamská přísada s velmi intenzivní chutí a vůní, někomu může až smrdět. Vyrábí se z fermentovaných krevet. Tato potravina obsahuje velké množství vápníku, železa a vitaminu A.


Palmový cukr (đường thốt nốt), přírodní sladidlo získáváné z mízy květních pupenů různých druhů palmy. Využívá se pro přípravu sladkých i slaných jídel. Má hnědou barvu, karamelovou chuť a květinovou vůni.

 

 

Copyright 2025 © hamyfood.cz